Woning aankopen

Zelf weten wij allebei nog goed hoe de zoektocht verliep naar onze 1e eigen woning, jaren later onze woningen verkopen en op zoek naar een grotere woning voor ons samen. Een woning kopen dat doe je niet iedere dag en vaak krijg je veel indrukken in een hele korte tijd.

Wij beginnen altijd met een kennismakingsgesprek waarin wij vertellen wat we doen als aankoopmakelaar, maar voornamelijk willen wij je/jullie leren kennen en meer leren over alle woonwensen. Daarbij geven wij ook aan wat er reëel mogelijk is in de markt en waar kansen liggen.

Wil jij meer weten wat wij doen als aankoopmakelaar, lees dan verder

Zoeken naar een woning

Een woning ligt niet in het schap van de supermarkt waar geregeld een nieuwe lading van wordt binnen gebracht. Iedere woning is anders en niet alle woningen komen online of staan op hetzelfde platform online. Via ons netwerk horen wij vaak al vooraf welke woningen in de verkoop komen, maar ook worden wij geïnformeerd over woningen die niet online komen. Met deze informatie zijn wij een stap voor op de andere potentiële kopers.

Bezichtigingen

Als aankoopmakelaar gaan wij mee naar een bezichtiging en wijzen op aandachtspunten, mogelijkheden voor aanpassingen, letten op de staat van onderhoud en daarnaast kijken wij naar onze klant. Als we zien dat iemand zich thuis voelt in een woning, dan kan het jouw nieuwe thuis worden. De woning moet je passen als een warme jas, je moet een goed gevoel hebben zodra je binnenkomt, maar ook in de nabije toekomst nog bij je passen. Soms is de eerste woning die we samen bezichtigen meteen jouw woning, maar het kan ook zijn dat we een 10-tal woningen samen bezichtigen.

In de huidige situatie zijn bezichtigingen met meer dan 2 personen niet altijd toegestaan, het kan zijn dat wij dan op een ander tijdstip de woning bezichtigen. Maar we ervaren ook dat klanten zich soms prettiger voelen bij het eerst zelf een woning bekijken en ons pas laten meegaan bij een 2e bezichtiging, of juist het online zien van een woning. Het maken van foto’s en een korte impressiefilm of via een videogesprek aanwezig zijn bij een bezichtiging op afstand, ook dat behoort tot de mogelijkheden.

Bieding

Is er een woning gevonden die voldoet aan de wensenlijst, dan kunnen we namens onze klant een bieding uitbrengen. Wij zullen het contact met de verkopend makelaar volledig op ons nemen in de onderhandelingsprocedure. Vooraf bespreken we de aanpak en geven we adviezen over de prijs van de woning en onderhandelingsstrategie. De prijs die wij adviseren hangt samen met recente transacties van vergelijkbare woningen, staat van onderhoud, aanwezige voorzieningen in de woning en de afwerking. Wij adviseren, maar de klant bepaalt de prijs die ze maximaal willen betalen, gewenste leveringsdatum en aanvullende voorwaarde(n).

Koopovereenkomst

Als we komen tot een overeenstemming met de verkoper, dan wordt de koopovereenkomst met bijlagen opgemaakt. Wij controleren alle juridische stukken en daarna maken we een afspraak om alles te ondertekenen. Deze afspraak kan zowel bij ons op kantoor plaatsvinden, bij de klant thuis, andere locatie of online via een videogesprek en natuurlijk kan er digitaal worden ondertekenend. Gedurende de afspraak nemen wij alle artikelen door, bespreken in duidelijke eenvoudige taal alle punten en kunnen alle vragen gesteld worden.

Ontbindende voorwaarde(n)

Meestal wordt er een hypotheek afgesloten voor de aankoop van een woning. Zelf focussen wij ons enkel op de huizenmarkt en wij verwijzen iedereen graag naar een onafhankelijke hypotheekadviseur. Voor een hypotheek is een taxatie vereist, dit mag niet worden uitgevoerd door een verkopend of aankopend makelaar. Wij kennen meerdere goede taxateurs die conform NWWI taxaties uitvoeren.

Indien er als een van de ontbindende voorwaarde opgenomen dat er een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd, dan kunnen wij bemiddelen met meerdere gerenommeerde partijen. Wij zijn altijd aanwezig tijdens de bouwkundige keuring, zodat we het rapport daarna ook goed kunnen bespreken.

Als alle opgenomen voorbehouden in de koopovereenkomst zijn komen te vervallen, is het tijd om de verhuisdozen in te pakken en uitkijken naar de dag van de levering.

Overdracht

Op de dag van de levering van de woning beginnen we met de inspectie van de nieuwe woning. Als er geen bijzonderheden zijn, gaan we vervolgens naar de notaris. Na het tekenen van de leveringsovereenkomst en het symbolische moment van de sleuteloverdracht, is de woning van jullie! Wij proberen onze koper(s) er ook altijd aan te herinneren dat de woning is verzekerd vanaf het moment van de levering en andere voorzieningen zoals het water en elektra geregeld worden.

Meer weten?

Neem contact met ons op