Verduurzaming

Iedere dag wordt er in de media gesproken over het verduurzamen van woningen. De een schrijft een stuk over het isoleren van dak, de volgende over zonnepanelen of een warmtepomp.

Energieneutraal bouwen

Nieuwe woningen moeten zoveel mogelijk energieneutraal (BENG) worden gebouwd, maar wat betekend dat? Hoeven wij dan geen gasaansluiting en aansluiting op het elektranet te worden gerealiseerd en zijn wij zelfvoorzienend…

Er zullen woningen worden gebouwd die volledig zelfvoorzienend zijn qua elektra opbrengst. Op dit moment zijn de accu’s voor opgewekte elektra nog niet in veel woningen aanwezig, dus helaas is dat voor de meesten nog toekomst muziek. Wel worden nieuwe woningen allemaal gasloos gebouwd en zullen ook bestaande woningen in de toekomst gasloos worden.

Zijn zonnepanelen niet voldoende?

Met de plaatsing van zonnepanelen die nu worden verkocht is een gemiddelde woning met het energieverbruik van een gezin goed te realiseren. Maar in de nacht en op de korte donkere dagen leveren zonnepanelen te weinig energie om te koken, wassen, de elektrische auto op te laden en de warmtepomp te laten draaien. Terwijl in de zomer juist vaak teveel energie wordt opgewekt en die niet direct wordt gebruikt.

Momenteel kunnen huishoudens via de salderingsregeling die “extra” opgewekte KW’s (zonne-energie) terug leveren aan de energiemaatschappij. In de toekomst zal waarschijnlijk een thuisbatterij (accu) de extra energie gaan opslaan voor de nacht en korte donkere dagen.

Zolang er geen goede praktische oplossing is voor de extra opgewekte KW’s in de zomer en extra vraag naar KW’s in de winter, is de aansluiting voor elektra in menig huishouden nog hard nodig. Voor het plaatsen van zonnepanelen moet er een dakvlak zijn waar de panelen op geplaatst kunnen (en mogen) worden. Heeft u een groot dak(vlak) op het zuiden dan is er een kans dat u optimaal kunt profiteren bij het plaatsen van zonnepanelen. Maar staan er veel hoge bomen tegenover de woning die veel schaduw veroorzaken, dan kan de opbrengst (veel) minder zijn dan verwacht. Online zijn er meerdere websites waar te zien is of het dakvlak geschikt is voor zonnepanelen, onder andere www.mileucentraal.nl Op deze website staan ook andere adviezen en uitleg over verduurzamen van de woning.

Extra isoleren

Woningen die vandaag gebouwd worden moeten aan veel isolatie eisen voldoen, waaronder triple glas, vloer-, muur- en dakisolatie. In de vorige eeuw werd daarmee gestart, maar de mate van isolatie 40 jaar geleden is niet te vergelijken met vandaag. Het vervangen van oud dubbelglas of de dakisolatie kan veel warmteverlies in de winter voorkomen en in de zomer wordt de woning dan minder warm.

Als een woning een betere warmte beheersing heeft, scheelt dat in het gebruik van elektra, gas of warmwater via het warmtenet. Daarmee gaat het comfort in de woning omhoog en de kosten op termijn omlaag. Gezien de hoge prijzen voor gas en elektra in 2022, is dat zeker een goede (lange termijn) investering.

Ventilatie

Belangrijk is wel dat er in een woning altijd geventileerd kan worden. Ramen die volledig zijn gesloten, zijn heerlijk geluids- en warmte isolerend. Maar zo komt er geen frisse lucht in de woning en dat net zo belangrijk! Goed advies over isolatie is dan ook essentieel.

Vaak zien wij dat bij isolatie er ook te goed geïsoleerd kan worden op bepaalde plekken, waardoor er zelfs schimmelplekken in woningen kunnen ontstaan. Ook kan de luchtkwaliteit achteruitgaan van woningen waar mensen geen ramen open kunnen zetten.

Warmtepomp

Om een woning gasloos te maken, wordt vaak aangegeven dat een (hybride) warmtepomp de beste oplossing is. Het kan zijn dat in uw geval dit inderdaad een goede oplossing is. Een warmtepomp verbruikt geen gas, maar heeft wel elektra nodig en wordt daarom vaak in combinatie met zonnepanelen op/bij een woning geplaatst. De technologie in de warmtepompen is de laatste jaren sterk verbeterd en de modellen kleiner plus geluidsarmer geworden.

Toch is een warmtepomp niet voor ieder huishouden geschikt op dit moment, wilt u weten of dit voor uw woning de juiste oplossing is. Vraag dan een erkend installateur om advies.

Kosten verduurzamen (mee)financieren

Verduurzamen en geld besparen op de vaste lasten dat klinkt mooi, maar eerst moet er een investering gedaan worden. Soms kan dat uit spaargeld, maar niet iedereen heeft duizenden euro’s hiervoor direct beschikbaar. De overheid heeft een regeling getroffen waardoor bovenop de taxatiewaarde van een woning een extra hypothecaire lening (tot 6% van de taxatiewaarde) gesloten kan worden voor verduurzaming van een woning. Dat geldt voor een woning die u nu koopt. Voor een woning die reeds in u bezit is, zijn ook mogelijkheden om dit gunstig (vanuit de overwaarde) te financieren.

Om een goed beeld te krijgen van mogelijkheden tot verduurzaming (energiebesparing) voor uw woning, zijn er tegenwoordig keuringen mogelijk, net als een bouwkundige keuring. Een bank kan zo’n energiebesparingsrapport vereisen bij een hypotheek met verduurzamingselement. Denkt u zelf na over energiebesparende mogelijkheden voor een bestaande woning, ook dan kan een energiebesparingsrapport u veel informatie verstrekken. Wij kunnen u in contact brengen met partijen die hierin gespecialiseerd zijn.

Ik wil meer weten